Historien om lotteriet

Utløpt

Historien om lotteriet begynte trolig tilbake rundt år 100 f.Kr., da Kenospillet for første gang ble introdusert i Hun dynastiet i Kina. Som vi vet fra moderne tid, blir  innsamlede midler fra lotteri- og lottoinntekter vanligvis brukt til å finansiere offentlige nyttige prosjekter. Dette var også tilfellet med det gamle Kenospillet.

 bingo-1044718_1280.jpg

Det er ganske interessant å registrere at de innsamlede midlene fra det første Keno-lotterispillet ble brukt til å finansiere byggingen av den kinesiske mur og andre forsvarsutgifter i Kina. Andre gamle sivilisasjoner brukte også ulike versjoner av lotterispill til å finansiere ulike statlige programmer.

De gamle romerne var de første til å ta i bruk lotterier. På sirkus, kastet keisere nummererte stykker av pergament inn på arenaen. De som klarte å snappe til seg et slikt stykke, presenterte ”vinnerloddtallet" og kunne inkassere premier, som enten kunne bli privilegier eller eksklusive varer, slik som for eksempel dyre vaser eller hester. Spill casino online sammen med Vera & John

Under Augustus Caesars regjeringstid ble lotterier brukt til å øke midlene til å reparere Roma som by. Lodd ble solgt og premiene var, i stedet for kontanter, ulike fysiske gjenstander av forskjellig art og verdi. Den ekstravagante romerske keiser Nero, brukte lotterier til å avhende smykker, gull, sølv, villaer på Capri og til og med slavegrupper(!). På den tiden ble nemlig slaver brakt inn til Roma for å gjenoppbygge byen etter at den hadde brent ned til grunnen.

 lottery-loose-1422097_1280.jpg

Ulike romerske adelsmenn gjennomførte også konkurranser, vanligvis i middagsselskaper.  De heldige vinnerne av disse kunne vinne vin og noen ganger til og med hester. Så, kom de europeiske kjøpmennene på banen, som oppdaget at de kunne tjene mer i fortjeneste. Hvordan? Vel, de auksjonerte bort deres dyre varer som premier i lotterier.

Den første registrerte bruken av lotterier for å øke folks inntekter i middelalderen var i 1434, i Sluis (Nederland). Inntektene ble brukt til å styrke byens festningsverk.

Byen Brugge organiserte i 1466 deres første lotteri-arrangement med pengepremier hvor overskuddet gikk til de fattige. En parisisk lotteri i 1572 gav medgift for fattige med dydige unge kvinner.

Lotterier ble så vellykket i Frankrike at folk nektet å betale skatt og ville heller i stedet investere i lotterier!

 

Senere, i 1569, ble det første statlige lotteriet innstiftet av engelske dronning Elizabeth I og premiene var varer som plater, billedvev, penger osv. Dette ble en stor affære: 400.000 billetter ble solgt til ti shilling hver for en førstepremie på £ 5000. For å tiltrekke seg så mange spillere som mulig, ble hundrevis av andre premier tilbudt som varierte fra alt fra gratis bibliotektilgang til immunitet fra arrest i sju dager, med unntak av større kriminalitet.

Etter dette solgte den engelske regjeringen rettighetene til å selge lodd til meglere. De leide agenter for å selge lodd til massene. Etter 1826, da parlamentet endelig godkjente at statslotteriet skulle opphøre, ble mange nye former for lotterispill oppfunnet, innført og etablert.

 lottery-2154610_1280.jpg

Noen andre kjente tilfeller av lotterier er et som ble holdt i 1753 for å bidra til å bygge British Museum og det samme året ble det franske Lotteriet kalt Loterie Nationale Français grunnlagt. Grunnleggerne var Casanova og kong Louis XV. I 1726, dannet Nederland det eldste lotterispillet i verden som fortsatt er i drift.

I år 1700 kom lotteriet til Nord-Amerika. Et århundre tidligere enn poker som først ble spilt i New Orleans, Louisiana i 1829, og online poker i 1998. Men, tilbake til lotteriet: Benjamin Franklin finansierte kanoner til krigen ved hjelp av lotteripenger. Et annet lotteri fra Virginia ble operert av George Washington for å finansiere bygging av veier i vest.

I det nittende århundre kunne vi se gjenopplivingen av lotto og lotteri. Det første var Queensland State Lottery i Australia i 1917, etterfulgt av  det irske Irish Sweepstakes i 1930.

 

  • Treff: 4713