Dette bør du tenke på ved kjøp av ny motorsykkelhjelm

AV Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  |  Publisert 29.06.18 

Prøv flere forskjellige modeller!

 

Det er vanskelig å velge rett MC-hjelm. Den du har mest lyst på passer kanskje ikke hodeformen din og komfort bør være det viktigste du tenker på, etter sikkerhet. Du skal tross alt bruke hjelmen hver gang du kjører motorsykkel, gjerne over flere timer om gangen.

Prøv å ikke tenke så mye på utseende eller merke i første omgang, gå for komfort. Finner du en hjelm som passer hodet ditt, er det stor sannsynlighet for at hjelmen finnes i en farge/dekor du liker, eller at andre hjelmer fra den samme produsenten også passer hodet ditt. Utvalget er stort.

God passform er viktig

En hjelm skal sitte godt på hodet og ikke løst. Hjelmen skal ikke kunne dras over hodet hvis du tar tak i hjelmen bak og fører den fremover, hjelmen skal heller ikke kunne beveges fra side til side når hodet står stille. De fleste hjelmer vil gi litt etter når man har brukt dem noen timer. Det er derfor helt OK og kjøpe en hjelm som er litt trang i butikken, den passer nok perfekt etter 2-3 turer. Kjenn gjerne etter hvor den strammer mest når du prøver i butikken, enkelte områder gir mindre etter over tid, og enkelte deler av foret kan tilpasses (forskjellige størrelser på deler av foret).


 

Tenk sikkerhet når du skal kjøpe MC hjelm.

Styr unna hjelmer som ikke er godkjent i Norge.

Utseende får raskt fokus nå man skal kjøpe motorsykkel-hjelm, man kjøper jo gjerne det man har lyst på. Det er lett å la seg friste av hjelmer fra utenlandske nettbutikker, men det er gode grunner til at enkelte av dem ikke selges i Norge. Disse hjelmene gir ikke den beskyttelsen de lover.

Alle MC-hjelmer som selges i Norge skal være godkjent og E-merket (se innsiden av hjelmen), er ikke hjelmen godkjent med E-merke, styr unna.

Er det bare de dyreste motorsykkelhjelmene som er sikre?

Nei, en billig MC-hjelm som er E-merket kan du trygt bruke. Prisen sier ikke direkte noe om hjelmen er trygg eller ikke, det er en av grunnene til at vi har E-merkeordningen. Klart, man får det man betaler for og dyrere hjelmer bruker gjerne mer avanserte materialer som tåler og beskytter mer i en ulykke. Men, dyrere hjelmer har ofte mange ekstra funksjoner som også spiller inn på prisen.

Best før, men ikke dårlig etter. Eller utløpsdato?

Normal levetid på en motorsykkel-hjelm er 2 - 5 år (plast-polykarbonat 2-3 år, glassfiber 5-7 år, produsentene oppgir produksjonsdato og levetid). Hjelmen bør ikke brukes ut over denne levetiden. Materialene hjelmen er laget av, som skal beskytte hodet ditt, mister styrke og effekt over tid. Kjøp ny selv om hjelmen ser fint og hel ut.

Kjøpe brukt MC-hjelm på Finn.no?

Vi anbefaler ikke å kjøpe brukt hjelm til motorsykkel, og det er ikke bare fordi vi ønsker å selge nye hjelmer. Det er rett og slett ingen garanti for hvordan hjelmen har blitt brukt og om den har vært utsatt for skade. MC-hjelmer er laget for å virke én gang, har hjelmen vært i bakken har den mistet effekten den er godkjent for. Ofte er det vanskelig å se på hjelmen om den har blitt påført skade. Kjøp heller en ny hjelm, det finnes flere gode alternativer som er rimelig priset. MC-hjelmer solgt i butikk, er pakket i tilpassede esker fra produsent.


 

Dette bør du vurdere når du skal kjøpe ny MC hjelm.

Dugg og Pin-lock

Tenk litt på kjøremønsteret ditt. Kjører du i all slags vær så er det lurt å se på hjelmer som har god ventilasjon og helst pin-lock anti-dugg innervisir. Da slipper du at visiret dugger igjen når det regner eller er kaldt.

Det finnes kjemikalier man kan spraye på visiret som også hjelper mot dette, men da må man huske på å behandle visiret jevnlig.

Ventilasjon

God ventilasjon med lukket visir er viktig, ikke bare når det regner og er kaldt, men også når det er varmt. I sommerhalvåret er luften full av småkryp og de fleste vil helst slippe å få det i ansiktet og kjører med visiret nede. Det er derfor viktig med god sirkulasjon i hjelmen slik at man unngår “drivhuseffekt” bak visiret. Dette kan selvsagt også løses med å ha visiret litt åpent, selv om det gjerne gir mer støy og vind i ansiktet.

Integrert solvisir i hjelmen

Kjører du lange turer og gjerne i områder der man stadig kjører i tunneller, eller kjører du fra tidlig om våren til sent på høsten med varierende lysforhold og lav sol, er det lurt å se på hjelmer som har integrerte solvisir fremfor sotet visir. Det er veldig kjekt å kunne ta opp og ned solvisir uten at man må åpne selve visiret. Disse hjelmene finnes i alle prisklasser.

Støy og lyddemping av MC-hjelm

Igjen er det kjøremønsteret ditt som spiller inn. Kjører du ofte lengre etapper på motorvei bør du se på hjelmer som har god lyddemping. Støy fra vind og annen trafikk kan bli slitsomt og i enkelte tilfeller også skadelig. God støydemping er komplisert å få til, og det er gjerne de dyrere modellene som er best på dette. Sitter hjelmen riktig og godt på hodet vil dette også bidra positivt, og man kan som et alternativ selvsagt velge å bruke ørepropper.

Bruk av briller sammen med MC-hjelm

Bruker du briller? Enkelte modeller har bedre løsninger for brillebrukere enn andre, verdt å ta med i vurderingen hvis du kjører med briller.

Kommunikasjonsløsninger for MC

Det finnes kommunikasjonsløsninger for de fleste typer motorsykkelhjelmer, men til mange modeller finnes det løsninger som er tilpasset og kan integreres (bygges inn i hjelmen). Fordelen med integrerte løsninger er at utstyret er permanent montert og gjerne skjult, slik at ledninger, mikrofoner og ørepropper ikke merkes når man har på hjelmen. En annen fordel er at de integrerte løsningene gjerne er mer aerodynamiske og skaper mindre støy.


 

Ulike typer hjelm til motorsykkel

Helhjelm

Helhjelmen er den klassiske motorsykkelhjelmen og den de fleste bruker. Denne type hjelm deles gjerne inn i fire kategorier:

 

Image result for neotec open
Touring Sport/Racing Adventure Åpningshjelm


 

  • Touring
    Fokus på komfort, ventilasjon, støydemping og ekstra funksjonalitet som solvisir og intercom. Dette er den vanligste hjelmtypen.

     

  • Sport/racing
    Fokus på ventilasjon og aerodynamikk i høy hastighet. Har et synsfelt tilpasset sportsykler der man gjerne ser litt oppover ettersom sittestillingen ofte er mer fremoverlent.

     

  • Adventure
    I utgangspunktet for dem som kjører grus og offroad, men brukes også ofte av dem som kjører adventure-motorsykler som for eksempel Honda sin Africa Twin eller BMW sin 1200GS, rett og slett fordi de ser tøff ut. Fokus på lav vekt, god ventilasjon, de har et stort og godt synsfelt og kjennetegnes av en skygge over visiret.

     

  • Åpningshjelm
    Kan som navnet tilsier åpnes. Dette er MC-hjelmer som i utgangspunktet ser ut- og fungerer som en helhjelm. Brukes av politiet og mange kjørelærere som gjerne skal oppnå kontakt og vise ansiktet. Praktisk at man slipper å ta av seg hjelmen når man for eksempel skal spise/drikke, betale for bensin eller ferge osv. Har man først blitt vant til åpningshjelm, er det vanskelig å gå tilbake til en vanlig helhjelm. Åpningshjelmen har i utgangspunktet noe lavere sikkerhet siden den ikke er helstøpt som en helhjelm, og de har gjerne lavere lyddemping. Her får man det man betaler for, og de dyreste modellene er fullgode erstatninger for helhjelm. Enkelte modeller er også godkjent for bruk i åpen tilstand, som halvhjelm.

     

Halvhjelm


De er helt klart kule og gir mange fordeler med tanke på vekt, ventilasjon, synsfelt og frihetsfølelse. De er godkjent og beskytter hodet når uhellet er ute. Men, de beskytter ikke ansiktet, tenner og haka. Husk at det er en grunn til at man gjerne sier “jeg gikk på trynet” når man har et uhell. Brukes på egen risiko, og helst til cruising under 60 km/t.

Det finnes modeller som gir bedre beskyttelse, og mange modeller kan også kjøpes med heldekkende visir som vil gi en viss beskyttelse ved ulykke.


 

Hva vi tilbyr av motorsykkelhjelmer

Vi har til enhver tid mange hjelmer på lager og i de fleste størrelser, du er hjertelig velkommen innom butikken vår for å prøve. Vi selger også hjelmer via vår nettbutikk www.agmshop.no Dersom du ikke har mulighet til å prøve hjelmen før du bestiller, finnes det gode størrelsesguider for de ulike merkene. Per i dag tilbyr vi hjelmer fra AGV, Icon, Klim, Airoh, Bell, HJC, og Shoei.

Se produktene: 


 

Har du spørsmål om valg av hjelm; ta turen innom butikken, ring oss på 69137171 eller send en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Kilde: agmshop.no 

 

  • Treff: 3836